sauna4

De effecten van de sauna

Een regelmatig saunabad is gezond voor lijf en leden. Opwarmen, zweten, afkoelen en rusten zijn de verschillende fasen van het saunabad. Maar welk effect heeft het saunabad eigenlijk op uw lichaam? En is de sauna voor iedereen gezond? Lees hier het antwoord op deze vragen.

Weerstand
Een saunabad is een intensieve training voor uw lichaam. Door het afwisselend opwarmen en afkoelen moet uw lichaam zich aanpassen aan de verschillende omstandigheden. Daarmee wordt uw weerstand getraind, u bent minder gevoelig voor verkoudheid en griep.

Dieptereiniging
In de droge warmte van de sauna openen de poriën van de huid zich en gaat u zweten. Door het zweten worden huid en lichaam als het ware schoongespoeld. U kunt een saunabad dus zien als een dieptereiniging. Omdat u door het zweten veel vocht verliest, is het belangrijk om het vochttekort weer aan te vullen door goed te drinken. Ook sporters ervaren de sauna als een weldadig middel om stijfheid en spierpijn te verlichten.

Doorbloeding
De opwarming van het lichaam zorgt er overigens ook voor dat de aderen in uw lichaam zich verwijden. Bij het afkoelen (onder douche of in het dompelbad) trekken de aderen zich weer samen. Deze training houdt uw aderen gezond en bevordert een goede doorbloeding van alle organen.

Ontspanning
Een saunabad werkt ontspannend op lichaam en geest. Het ritueel van voetenbaden, opwarmen, afkoelen en rusten werkt rustgevend en geeft u hernieuwde energie. En juist in de huidige, drukke maatschappij met volle agenda’s is zo’n rustpunt een belangrijke tegenhanger.

Regelmaat
Wie optimaal wil profiteren van de gezondheid bevorderende werking van de sauna moet er wel regelmatig gebruik van maken. Een maal per week is het minimum. Vaker mag natuurlijk.

Voor iedereen?
Voor gezonde mensen van alle leeftijden is er geen enkel bezwaar de sauna regelmatig te gebruiken. Mensen met hart- en vaatziekten, reumatische of andere klachten moeten eerst hun huisarts raadplegen. Koorts, ontstekingen en antibioticagebruik zijn eveneens contra-indicaties voor de sauna. Mensen met griep kunnen de sauna beter mijden tot de verschijnselen voorbij zijn. Babys horen nooit in de sauna thuis omdat zij nog niet in staat zijn hun lichaamstemperatuur te regelen.

Wie gezond is kan tot op hoge leeftijd regelmatig gebruik maken van de sauna en profiteren van de ontspannende, weldadige werking. De sauna is gratis voor leden van Nije balans

Lees meer over zonnebank