Beter slapen?

Slaap is super belangrijk om je batterij op te laden. Te weinig slaap leidt tot allerlei verschillende fysieke en mentale klachten en slaapgebrek heeft een negatieve invloed op jouw stemming. 

Bijna iedereen heeft wel eens een keertje een wat mindere nachtrust maar slecht slapen zou een uitzondering moeten zijn. Hoe zorg je voor een diepe nachtrust? 

Minimaliseer inkomende prikkels voor je gaat slapen

Zet al twee uur voor je bedtijd je televisie en je telefoon en je telefoon uit.

Door te zorgen voor minder inkomende prikkels voorkom je een vol hoofd.

Door prikkels voor het slapen al sterk te verminderen, bereid je je lichaam voor op de “verwerkfase” tijdens het slapen.

Verminder de hoeveelheid kunstmatig licht

Licht is voor ons lichaam het teken dat het overdag is. Wanneer je in huis veel lichten hebt aanstaan, geef je je lichaam dus een seintje dat het dag is. Je lichaam is hierdoor actief en maakt geen slaaphormonen aan. Dim dus de lichten al voordat je gaat slapen! Zo krijgt je lichaam een seintje dat het bijna tijd is om te gaan slapen. De slaaphormonen helpen vervolgens een handje om makkelijker in slaap te komen.

Zet je telefoon uit (sowieso een goed idee)

Je telefoon geeft veel prikkels af die je wakker en alert houden.  Zet je beltoon ’s avonds uit en zet je trilfunctie ook uit. Morgen is er weer een weer een nieuwe dag toch?

Bouw je intensiteit 

Sporten maakt je alert. Slaap je moeilijk in? Dan kan je wellicht beter overdag sporten dan ’s avonds laat. Ga je toch ’s liever avonds sporten? Bouw je training dan rustig af met een cooling down en stretching-oefeningen en neem daarna een lekkere warme douche en/ of een ontspannend saunabad.

Een paar Yin Yoga houdingen voor het slapen

Beter slapen kun je stimuleren met Yin Yoga en ontspanningsoefeningen voor je naar bed gaat.

Je werkt zo stress gemakkelijker uit je hoofd. Je lichaam komt in een ontspannen stand. Je slaapt makkelijker in en slaapt dieper. Je ontwaakt de volgende ochtend verkwikt en je lichaam en je geest zijn klaar voor een nieuwe dag!